Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Žluté čaje

Je drahý a velmi vzácný. Setkáte se s ním i pod názvem čínský čaj. Pochází z Číny a prochází jen velmi lehkým procesem oxidace díky teplu a vlhku. Tím se liší například od černého čaje. Lehkou oxidací se blíží čajům zeleným nebo bílým. Docela zajímavá je skutečnost, že přesný proces toho, jak se vyrábí, byl dlouho tajemstvím. Původně se dokonce zpracovával v buddhistických klášterech.

Nálev má žlutozlatou barvu a jeho chuť je spíše nasládlá a s lehkou medovou vůní.

Protože jeho produkce je dosti omezená a i zpracování něco stojí, jde o čaj pro skutečné čajové milovníky, což se odráží i v jeho ceně.

Jaké to má účinky?

Obecně díky přírodním antioxidantům ničícím volné radikály působí pozitivně na zdraví člověka (který čaj ne). Hlavně na nervovou soustavu, kterou stimuluje a udržuje tak mysl ostrou a myšlenky koncentrované. Působí blahodárně na trávicí soustavu a zahání také únavu. Pokud jste po nemoci nebo jiných zdravotních problémech ztratili apetit, tento čaj vám k němu opět pomůže.

Kromě jiného likviduje příčiny vysokého cholesterolu, a protože uklidňuje vnitřní nervozitu a svíravé pocity, celkově působí dobře na lidskou psychiku.

Druhy k dispozici?

Jmenujme aspoň některé druhy, které si i u nás získaly pověst:

Jun Shan Zhen Silver Needle: „Stříbrné jehličky“ jsou oblíbeným druhem. Jsou dováženy z oblasti Hunan a mají své místo mezi nejlepšími čínskými čaji. Suší se na pánvi a pak balí do papíru. Ten se pak v nádobě přikrývá vlhkou lněnou látkou. Nálev je žlutý a má jemně kořeněnou chuť.

Meng Ding Huang Ya Yellow Bud: Z provincie Sečuan v oblasti Meng Dingg. Zpracování je stejné jako u předchozího typu a chutná po květových tónech a ořechu.

Žlutý čaj Ruo Xiang: Lístky tohoto čaje můžete zakoupit balené v listu bambusu nebo banávovníku.

V jeho nitru dosychají a lehce oxidují. Má zelenou barvu a medovou chuť.

Z dalších druhů lze zmínit Song Yang Yin Hou (čínská provincie Zhejiang), Huoshan Huangya z provincie Anhui, De Ye Qing (provincie Guangdong) nebo Huang Tan z čínské části Zhejiang. Samozřejmě najdete i další.

A jak ho dobře připravit?

Pokud máte kvalitní lístky, rozhodně věnujte přípravě pozornost. Pokud zanedbáte takové základní věci jako vodu nebo konvici, je jedno, kolik jste utratili za suroviny – nebudou vám chutnat.

Žlutý čaj připravte s balené neperlivé vody. Kohoutková se nedoporučuje, ale proti gustu žádný dišputát. Dále vynechte rychlovarnou konvici. Kovová nádoba je mnohem lepší a na čaj vhodnější. Pokud ho pijete poprvé, rozdíl nepoznáte, ale je zbytečně si zkazit chuť, pokud u propadnete. Čajový znalec rozdíl pozná.

Dávkujte jednu lžičku na 1,5 decilitru vody. Ideální teplota vody je 80 stupňů Celsia a louhování si zaslouží 3 – 5 minut. Při kvalitní surovině je možné nálev opakovat a konkrétní číslo se liší čaj od čaje. Na zdraví!