Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Qimen Hong

Ve většině zemí, kde se mluví anglicky, je čaj Qi Men Hong známý pod jménem Keemun. Tento čaj je slavný nejen proto, že se jedná o nejslavnější červený čínský čaj, ale i proto, že se stal v dnešním moderním světě nedílnou součástí pestré nabídky čajů tradiční anglické snídaně. Ráno nového dne si už nikdo v Anglii neumí bez hrníčku Qi Men Hungu ani představit.

I přes to, že se téměř všichni znalí milovníci čaje vyrůstající v západním světě s tímto lahodným čajem setkali, popřípadě si jej objednali přes internetové stránky, narazí se na nejasné údaje, které se kolem tohoto čaje vedou dodnes.

První a pravděpodobně největší nejasností, může být pojmenování třídy, do které patří, tedy červený čaj. Stejně tak se můžete setkat s informací, že se jedná o čaj černý. Ale jak je tomu ve skutečnosti? Do které kategorie opravdu spadá? Trávíte své volné chvilky, které věnujete odpočinku popíjením červeného, nebo černého čaje? Uveďme vše na pravou míru. Veškeré pochybení a nedorozumění vzniklo vzhledem k popletení jazyků, tedy nedorozumění. V Číně se tato čajová třída skutečně označuje jako červený čaj, ovšem ta stejná třída se západně od Číny značí jako čaj černý. Z toho důvodu se někdy o čaji Qi Men Hung hovoří jako o červeném a jindy zase o černém čaji. Samozřejme Qi Men Hung existuje pouze jeden. Co se týká jeho barevného zařazení, vždy záleží na tom, kde k třídění čajů podle daného zdroje dojde. Jestli jde o čínský původ a čínské pojetí nebo informace o čaji pochází ze Západu. Jestliže jste někdy nevěděli, kterou variantu čaje Qi Men Hung je dobré zvolit, pak si můžete být jisti, že vždy je pouze jedna jediná správná.

Qi Men Hung se řadí k těm mladším čajům a s trochou nadsázky lze říci, že jeho samotná historie je podobně dlouhá, jako dějiny popletení, které jeho jméno doprovází. Qi Men Hung v podobě, jakou má dnes, byl poprvé vyroben teprve počátkem poslední čtvrtiny devatenáctého století. Stalo se tak díky vědci a expertovi na čaj, panu Yu Qianchenovi.

Ten se jednou rozhodl podrobně prozkoumat oblast Fujian, kde jej čekal jeden úkol a to co nejlépe a co nejpodrobněji probádat a zaznamenat všechny místní tradiční postupy produkce červeného, potažmo černého čaje. Ihned po návratu zpátky do Anhui se rozhodl, že nové tradiční způsoby použije během získávání čaje z místních druhů čajovníků, z kterých do té chvíle těžil hlavně zelený čaj. Posléze byla celá snaha Yu Qianchena dobře odměněna.

Prostřednictvím neobyčejného spojení dospěl k docela novému typu čaje. Během jeho zpracovávání se obdobně jako u dalších zelených čajů čerstvě otrhané čajové lístky hnětou, aby vypadaly jako tenké jehličky. Nový čaj se velmi brzy po svém objevení rozšířil i na Západ, kde se velmi rozšířil a stal se oblíbeným.

V překladu do češtiny může být Qi Men Hung přeložen jako Červený čaj z Velké Brány. Toto označení je založeno na původním názvu oblasti, ze které pochází. Qi Men lze nalézt nedaleko Žlutých hor, které patří k nejvýznamnějším čajovým oblastem světa.

Závěrem je vhodné dodat, že zatímco v Evropě se tento typ čaje většinou pije slazený a s přidaným mlékem, v Číně se upřednostňuje bez jakýchkoliv dalších přidaných ingrediencí. Údajně jedině tak úplně vynikne jeho medové aroma.