Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Puerh čaje

Tradice čaje Pu-Erh patří k těm nejdelším vůbec. V českých konvicích se však ve větší míře objevuje až posledních pár let. V Číně se Pu-Erh připravuje nejméně dvě tisíciletí a zhruba stejně tak dlouho jsou také známé jeho jedinečné účinky na lidský organismus. Mezi některé blahodárné účinky na lidský organismus patří například úbytek tuků v krvi, úleva od úporných migrén i celkové úlevy v klimakteriu.

Nálev z Pu-Erhu považují čajoví znalci za opravdový unikát. Podíl na tom mají jak speciální podmínky v provincii Jun-nan odkud se čaj rozváží do celého světa, tak i samotný druh čajovníku, ze kterého se Pu-Erh získává. Zásluhu určité má i určitý způsob fermentace, kterým Pu-Erh v podstatě vzniká.

Pu-Erh je pojmenován po stejnojmenném městu, které leží v jihozápadní části provincie Jun-nan. Stejně tak se jmenuje zvláštní odrůda čajového keře, z kterého se získává. Čajový keř se kromě charakteristických dlouhých lístků vyznačuje tím, že se vzhledově a svými vlastnostmi velice podobá čajovým keřům, ze kterých se Pu-Erh získával i před několika tisíciletími.

Mimo jiné se Pu-Erh od jiných rozšířených čínských čajů odlišuje hlavně způsobem, jakým se lístky čajovníku zpracovávají. Jedná se o proces takzvané dodatečné oxidace, která může trvat od několika málo dní až po několik dlouhých měsíců. Po oxidaci následuje důsledné třídění, aby zbylé lístky mohly být napařeny a ve finále slisovány. Před tím však musí lístky zavadnout a následně musí být zahřáté na speciální pánvi. Čajové lístečky jsou pak na slunci rolovány a sušeny. Taková příprava, stejně tak i finální lisování má přímý vliv na vlastnosti i historický osud Pu-Erhu.

Pu-erh se vyznačuje charakteristickým tmavým zbarvením, než jaké je u klasického černého čaje. Pokud jej necháme v konvici louhovat příliš dlouhou dobu, můžeme očekávat velice tmavou barvu nápoje, která nám svým zbarvením může připomínat černou kávu.

I v dnešní době můžeme Pu-erh získat ve formě slisovaných kostek, nebo jakýchsi cihliček, ke kterým se váže nevšední historie. Dříve se totiž tyto cihličky ve staré Číně používaly jako platidlo.

Pu-erh je charakteristický svojí zemitou vůní. Síla chuti však ve velké míře závisí na způsobu, jakým se nálev připravuje a v neposlední řadě také na délce louhování. Na charakteristickou chuť Pu-erhu má také stáří čaje. Obecně totiž platí, že čím starší Pu-erh je, tím bohatší a lepší je i jeho chuť.

Obdobně, jak je tomu s vínem, tak i Pu-erh lze dlouhou dobu skladovat a následně se těšit z jeho pozvolného dozrávání. Mnoho čajů tohoto druhu, které jsou dnes dostupné, jsou vyrobeny metodou, která umožňuje výsledný výrobek dobré kvality získat už po pouhých dvou měsících práce a úsilí.