Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Kvetoucí čaje

Očekáváte vzácnou návštěvu a chcete pro svého hosta či hosty připravit něco opravdu originálního? Nebo si prostě jen zpestřit odpolední pohodu a posezení? Můžete kohokoli pohostit zajímavým smyslným nápojem, který rozhodně není v Čechách tak okoukaný – kvetoucí čaj.

Kdy, co, proč, jak, odkud?

Tento čaj se jako mnoho jeho kamarádů zrodil v Číně. Není jisté, od jaké doby se vlastně vyrábí, ovšem ve větší míře je produkován až od asi poloviny 20. Století. A na český trh se dostal teprve nedávno (jako mnoho dalších dobrých věcí).

Jak je to opravdu?

Nejde ve skutečnosti o květ čaje. Jde o svázané lístky čaje zeleného nebo bílého, mezi které je vložen květ krásné rostliny. Většinou se používá chryzantéma, jasmín, ibišek nebo například lilie. Květy, které mají spočinout uprostřed, jsou vybírány se stejnou pečlivostí jako vlastní čajové lístky, protože s ním musí být v souladu. Vedle výsledného vizuálního efektu je třeba, aby se netloukla vůně květu a čaje a aby květ nezasahoval také do chuti. Kytice květů a lístků se posléze usuší, čímž dostanou vzhled větší kuličky. Nejlépe se dá tato „čajová kulička“ připravit ve skleněné nádobě. Pak je vidět, jak čaj rozkvétá. Když zalijete kuličku vodou, začne pomalu pukat a rozvíjet se. Celý proces trvá mezi jednou a deseti minutami. A každý čaj je svým způsobem jedinečný díky rozdílům v barvě, velikosti a tvaru květin, které k němu byly vybrány. Obrovskou zásluhu na originalitě každé kvetoucí kuličky mají „zlaté čínské ručičky“, protože se snaží každou kytici svázat trochu jinak – každá se tedy rozvíjí zcela unikátně. Kvetoucí čaje se jmenují většinou podle konečného efektu své květeny, podle barev a tvaru. Existuje třeba Tančící víla, Nekončící láska, Amorův šíp, Červánky, Sluneční paprsek, Vycházející slunce, Srdce k srdci či Kráska v růžovém.

Stane se něco, kdo budu pravidelně pít?

Stálým popíjením kvetoucího čaje nelze určitě nic zkazit, spíše naopak. Je vyráběn většinou hlavně z bílého čaje, který má velmi pozitivní dopady na organismus člověka. Pokud se jedná o odrůdu bílého čaje Bai Hao Yin Zhen, pijete právě jeden z nejkvalitnějších bílých čajů. Právě Bai Hao Yin Zhen má až třikrát více antioxidačních polyfenolů než čaj zelený či černý. Je to rozhodně velmi účinný pomocník při boji proti volným radikálům. Díky obsahu fluoridu ochráníte pitím kvetoucího čaje také svůj chrup, dále zregulujete krevní tlak, uklidníte hladinu cholesterolu, můžete snížit abnormální krevní sraženiny, redukuje riziko rakoviny tlustého střeva, slinivky i jícnu a také riziko infarktu.

Jak na správnou přípravu?

Každý čaj se v tomto ohledu trochu liší, pokud ho chcete připravit opravdu správně. Obecně se dá návod shrnout do následujících kroků:

• Pokud se chcete kochat, připravte tento čaj ve skleněné nádobě
• Správná teplota vody je 80 stupňů Celsia
• Pokud je základem zelený čaj, dodržte dobu louhování. Pokud budete louhovat déle, čaj bude mít trpčí chuť. U bílého čaje není doba tak přísná.
• Kvetoucí čaj zalévejte vícekrát