Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Jakou vodu na čaj?

V obecné rovině čajové jsme navyklí uvažovat a volit následujícím způsobem: čaj zelený nebo černý, a nebo obráceně? Obvykle se také snažíme dodržovat co nejpřesněji způsob jejich přípravy a slušnou část našeho života zasvěcujeme zpřesňování naší schopnosti odhalit i ty nejjemnější chuťové rozdíly jednotlivých čajů. A pak není problém zůstat několik hodin u způsobu servírování, který také získal na důležitosti. Ovšem v tomto barvitém a postupném výčtu všech oblastí, které s přípravou a konzumací čaje souvisí, chybí jedna část, která bude tím pádem asi chybět i v našem samotném uvažování o čaji: co voda? Která se vlastně opravdu hodí k přípravě dobrého čaje? A je vůbec potřeba dávat si pozor na to, čím zaléváme naše tolik ceněné čajové lístky.

Pokud bychom měli následovat Východní tradici, tak je pro čaj nejlepší…sáhnout po džberu vody přímo z čiré a čilé horské bystřiny. Protože ale většina Čechů žije v panelových domech nebo v jiných součástech městské aglomerace, rozhodně ne každý má tuto možnost jednoduše po ruce. Tím pádem i před námi stojí základní volba: voda kohoutková nebo balená?

Ještě před verdiktem není od věci připomenout si některé souvislosti mezi vlastnostmi vody a přípravou čaje obecně. Lidé znalí čajových obřadů a také některých technik z laboratoří často zdůrazňují faktor PH. Pokud jeho hodnota u použitých vodních zdrojů překračuje hodnotu 7, měly by být před použitím k přípravě čaje přefiltrovány. Tím je možné předejít za prvé vlivu vody na výslednou chuť čaje, a dále příliš vysoké koncentraci minerálů.

Při PH vyšším než 8,5 už máme co dělat s tvrdou vodou a pokud s ní zalejeme čaj, bude chutnat hořce. Filtrace je tak nezbytná i v tomto případě. Ale i pak platí, že pokud cítíme v čaji vůni minerálů, není tato voda na čaj vhodná a je lepší použít vodu balenou. Z toho, co jsme uvedli, také plyne, že pokud si chcete vychutnat perfektní čaj a máte vlastní studnu, můžete ve většině případů použít právě vodu ze studny. Je k tomu potřeba jen několik drobných kroků.

I tady je ale potřeba mít se trochu na pozoru. Sáhnete-li totiž po minerální balené vodě, vystavujete se nebezpečí, že nálev čaje bude chutnat tzv. „po železe.“ Pokud se naopak rozhodnete pro vodu destilovanou, bude zase příliš měkká a čaj bude chutnat poněkud mdle. Jako ideální pro čajové přípravy se ukazují také některé pramenité vody, které mají ideálně neutrální hodnotu PH.

V naši geografické poloze je ale celkem stejně vhodnou možností i čaj připraveny jednoduše z kohoutkové vody. Ta je i mnoha odborníky pro přípravu čaje téměř doporučena, nebo proti ní minimálně nejsou žádné námitky. A většinou není potřeba ani její filtrace. Pokud ale je příliš tvrdá, stačí opatřit jednoduchý filtr a hlavně si pamatovat zlaté pravidlo – a čaj připravit z vody čerstvě přefiltrované.