Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Darjeeling čaje

Darjeeling považuje mnoho milovníků čaje za skutečný černý čaj. Ze stejnojmenného indického regionu ležícího na severovýchodě země v podhůří Himalájí se do celého světa zasílají bedny s jeho bohatstvím v podobě čaje. Jen pro příklad je tento region produkující čaj v USA nejčastěji skloňovaným regionem vůbec. Černé čaje pocházející z této oblasti totiž patří mezi ty nejvíce ceněné jak mezi odborníky, tak i mezi příležitostnými konzumenty.

Darjeeling na mapě najdeme ve výběžku okolo hranic Indie s Nepálem a Sikimem, kde rychle přechází nížina do horského terénu. Tento region, který spravuje indický stát Západní Bengálsko, se může pochlubit zhruba padesáti tisíci akry půdy porostlé čajovníkem. Čajovník se zde pěstuje asi na devadesáti různých čajových zahradách. Průměrným výsledkem tohoto pěstování bývá asi něco mezi desíti a jedenácti miliony kilogramy ryzího čaje Darjeelingu. Tento čaj je mezi jeho příznivci a milovníky pověstný zejména tím, že nejlépe chutná bez jakýchkoliv doplňků, rozumějte bez cukru, mléka či citrónu.

Sklizeň čaje na území Darjeelingu probíhá tradičně ve třech základních etapách, kdy každou z nich můžeme označit jako tzv. Flush. První jarní sklizeň, jinak nazývaná také jako First Flush, zpravidla probíhá v období mezi posledními únorovými dny a mezi koncem dubna. Přesné datum však vždy závisí na konkrétních klimatických podmínkách daného roku. Čaje z First Flushs sklizně bývají zpravidla vůbec prvními čerstvými čaji po zimním období. Možná i proto jsou tak populární. Bez přehánění a s klidným svědomím můžeme říci, že právě díky těmto prvním sklizním si oblast Darjeeling ve světě čaje vydobyla tolik respektované postavení.

Co se chuťových vlastností týče, můžeme říci, že zde můžeme zaznamenat svěží květinovou vůni s nádechem ovoce doprovázenou nasládlou a jemně svíravou chutí. Vlastní nápoj se vyznačuje zlatou, zlatozelenou a obecně světlou barvou a také silně povzbuzujícím účinkem.

Dokonce i v našich evropských zemích je většinou čerstvý Darjeeling z první sklizně dostupný již v brzké době po sklizni.

O Second Flush, takzvané druhé sklizni, pak mluvíme v souvislosti s čajem sesbíraným v období mezi koncem dubna, květnem až do začátku období monzunových dešťů. I přes fakt, že Second Flush obvykle není ohlašována s takovou vervou jako první jarní sběr, máme často čest setkat se s čajem, jehož hodnota i cena bývá vyšší. Z hlediska vlastností totiž mívá o něco více vyzrálou a silnější chuť než v případě First Flush. Second Flush bývá pověstná a známá i díky svému muškátovému aroma, s nímž se v této formě jinde na světě nesetkáme. Co se nálevu týká, opět může být zlatavý až zlatozelený. Po Second Flush se sklízecí sezóna v podstatě pomalu blíží ke konci. Sice přichází období, kdy čajovníky rostou velice rychle, ale výsledkem produkce je již přece jen o něco méně kvalitní čaj s označením tzv. Monzunová sklizeň. Takto vyprodukovaný čaj je poměrně silný a hrubý a své uplatnění často nalézá jen jako součást nejrůznějších čajových směsí. Závěr sezóny tvoří podzimní sklizeň, která zabírá pouze asi pět až deset procent celoroční produkce, což se samozřejmě opět odráží i v ceně.