Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Černé čaje

Černý čaj je stále považován za nejrozšířenější čaj Západního světa nejen kvůli své charakteristické plné chuti, ale i proto, že jeho chuť je neobvykle vhodným doplňkem k rozsáhlému množství potravin, které spadají do kuchyní Západu. Na rozdíl od jiných čajů si černý čaj příliš často nespojujeme s pozitivními účinky na lidský organismus, na což bychom neměli ani v tomto případě zapomínat. I v tomto ohledu může být černý čaj větším pomocníkem, než si vůbec dokážete představit.

Černé čaje totiž nejsou lahodným a dobrým nápojem jen díky své nezaměnitelné chuti, vůni, nebo čajovým dýchánkům. Na rozdíl od ostatních čajů hledejme rozdíl v odlišném způsobu výroby. Klíčovým procesem výroby černého čaje je úplná oxidace, bez které by černý čaj nebyl černým čajem. Jedná se o to, že obdobně jako v případě, když si chceme vychutnat vůni nějaké byliny, musíme ji promnout v rukou, aby se ono aroma uvolnilo. Obdobně je tomu u čaje, kdy se lístky čajovníku zpracovávají tímto způsobem, avšak strojově.

Cílem tohoto postupu samozřejmě není získání pouhého aroma z lístků, ba naopak vzácných esenciálních olejů, které jsou jejich přirozenou součástí. Takto podstatné složky, které ovlivňují charakteristiku a jedinečnost těch kterých čajů postupně začnou reagovat s kyslíkem, což ve výsledku vede k úplně jiné chuti i aroma samotných čajových lístků. Jestliže je provedená oxidace ve finální fázi, může po ní následovat nahřívání a sušení čajových lístků, po kterém se nám do rukou konečně dostane finální produkt. Právě proto je proces oxidace tak důležitý, je to jakési gró k získání černého čaje. Během oxidace se jednotlivé složky chutě a vůně mění, stávají se hlubšími a intenzivnějšími. Většinou se jedná o tóny čokolády, hroznového vína, nebo citrusových plodů. Zároveň dostávají čajové lístky charakteristické barevné odstíny hnědé, hnědočerné až namodralé barvy. Finální nálev pak obvykle mívá načervenalou barvu. Možná proto se mu právem ve své pravlasti, Číně, přezdívá červený čaj.

Černý čaj je obdobně jako čaje zelené získáván z lístků camelie sinensis, proto je důležité myslet na to, že i v nálevu černého čaje nalezneme určité množství kofeinu. Udává se, že u černého čaje se jedná zhruba o 50 miligramů na šálek, u zeleného pak zhruba 8 až 30 miligramů. Začínáte se bát o své zdraví? Je nutno podotknout, že jeden šálek černé kávy obsahuje asi 100 až 350 miligramů kofeinu, což je dvojnásobné až sedminásobné množství než u čaje!

Jak jsme již psali v úvodu tohoto článku, pití černého čaje dokáže lidskému organismu i prospět. Stejně jako u jiných čajů, i v černém čaji jsou obsaženy tolik prospěšné antioxidanty, které na sebe váží volné radikály, které jsou lidskému organismu nebezpečné a také zlepšují funkci imunitního systému.

Výsledky nedávných studií ukazují také to, že dlouhodobější pití černého čaje může částečně snižovat riziko výskytu cukrovky. Také výtažky z černého čaje dokážou zpomalit vstřebávání cukru z krve a to dokonce ve vyšší míře, než je tomu u extraktů z čajů zelených.