Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Bílé čaje

Zelený čaj se postupem času stal symbolem zdraví. Nicméně vědecké týmy po celém světě pravidelně dokládají skutečnost, že pokud jde o celkový prospěch čaje lidskému organismu, ještě o něco lépe je na tom čaj bílý. A to i přes skutečnost, že i ten získáváme z kamélie čínské. Lidstvo tento čaj popíjí už minimálně dvanáct století a ještě ze staré Číny získal právem titul čaj císařů. Byl to právě šálek bílého čaje, čím panovníci uctívali nejvýznamnější osobnosti, které navštívily jejich dvůr. V dnešní době si ho samozřejmě můžeme dopřát i my bez ohledu na císaře. 

Jednou z hlavních charakteristik černého čaje je skutečnost, že jeho lístky prochází plnou fermentací. Zelenému čaji se tento proces zcela vyhne. Bílý čaj je zvláštní spíše způsobem získávání samotných čajových lístků. 

Na rozdíl od jiných čajů jsou totiž sbírány a sklízeny ještě předtím, než se samy stihnou plně otevřít – a v tomto momentě jsou poupata pokryta heboučkými chloupky bílo stříbrné barvy.

Odtud také (kupodivu) pochází jeho jméno. I díky tomuto způsobu sklízení lístků je bílý čaj obecně vnímán jako vzácnější než jiné druhy čaje. To se může projevit i na jeho ceně, ale kupodivu nijak zvlášť. Doba vhodná pro jeho sklizeň je velmi krátká (několik málo dní v roce), a tak není možné získat tohoto čaje libovolné množství.

V mnohém se podobá zelenému čaji. Ani on totiž neprochází fermentací a jeho zpracování je obecně dosti mírné. Jeho chuť je ale rozeznatelná velmi snadno a to i pro málo zkušená ústa. Zelené čaje se vyznačují syrovou, či chcete-li „travní“ chutí, zatímco bílé čaje chutnají zcela odlišně.

Dají se označit jako jemné a lehké – tedy za předpokladu, že dodržíme správný způsob jejich přípravy. U té je hlavní podmínkou skutečnost, že bílý čaj nikdy nezaléváme přímo vroucí vodou, ale pouze vodou o teplotě 80 °C.

Další podobnost čaje bílého a zeleného můžeme hledat v jeho zdravotních účincích na lidský organismus. Jeho podstatnou složkou je totiž velké množství antioxidantů, které právě v bílém čaji nacházíme v obrovském množství. Také bílý čaj ovlivňuje silně metabolismus člověka, takže se hodí při hubnutí a boji s nadváhou. Laboratoře po celém světě prokázaly (opakovaně) že látky obsažené právě v bílém čaji umí jak pomoci ke spalování tuků již v těle usazených, tak účinně bránit usazování tuků nových. Další intenzivní výzkumy se momentálně věnují osvětlení jeho potenciálu pro boj s rakovinou.

Podstatným odbytištěm pro bílý čaj jsou ale i kosmetické laboratoře. Jeho výtažky jsou zde využívány pro svoje antioxidační, antibakteriální a celkové omlazující účinky.