Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Bi Luo Chun

Tento zcela jedinečný zelený čaj, který se směle řadí mezi elitu čínských čajů, je unikátem hned z několika důvodů. V první řadě jde samozřejmě o jeho chuť i aroma. Následuje speciální způsob jeho přípravy a v neposlední řadě o způsob sklizně a následného zpracování tohoto čaje. Bi Luo Chun byl (a stále je) velmi oblíbený hlavně u nejbohatších obyvatel Číny. Díky jeho intenzivní vůni se o něm také říká, že silně připomíná kadidlo.

Během období vlády dynastie Qing se císař Kangxi vydal navštívit Sanzhou. Při jedné z procházek po plantážích ho velmi okouzlila vůně právě tohoto silného čaje. a na úbočí hory Biluo, u které se rozprostírá jezero Tai, se tento čaj, který císaře tolik okouzlil, pěstuje dodnes. A styl tohoto procesu se od té doby ani v nejmenším nezměnil.

Také proto začíná sklizeň tohoto zeleného pravidelně počátkem jara v předem stanovený den. Z čajovníku samotného se Bi Luo Chin získává jinak, než je to běžné u ostatních čajů. Největší taj je hlavně v otrhávání. Z čajovníku jsou totiž odejmuty pouze velmi úzké špičky čajových lístků – díky nim má Bi Luo Chin svou neobvykle intenzivní chuť. Tento dílek nesmí přesáhnout svou délkou tři centimetry a svým tvarem vzdáleně připomíná hrot kopí. Čajoví nadšenci svého času spočítali, že jednu čajovou plechovku naplní asi šedesát tisíc těchto lístků.

Každý jednotlivý kousek se po utržení musí ještě ručně zvláčnit kvůli získání požadovaného tvaru. Nikoho by tedy nemělo překvapit, že právě Bi Luo Chin vždy náležel k velmi exkluzivním druhům čaje. Na jeho technologii se od dávných dob nezměnilo vůbec nic. Právě proto je i dnes výsledkem těchto postupů pevná, voňavá a výsostně čerstvá lístková směs.

Bi Luo Chin je zvláštní i z toho důvodu, že i samotná jeho výroba a příprava se liší od toho, s čím se lze setkat u jiných čajů. Pokud jste navyklí na spaření čaje přímo v konvici, v tomto případě nestačí ani samotný šálek – potřebujete vyšší sklenici z čirého skla.

I další případy přípravy zeleného čaje zahrnují odměření potřebného množství směsi přímo ve sklenici – ta se poté zalije horkou vodou. Dělá se to z jednoduchého důvodu: Bi Luo Chin ovládá lidské smysly díky velmi silnému aromatu a chuti.

Skutečnost nutnosti přítomnosti vyššího a čirého skla je způsobena tím, že teprve v tom momentě se stane člověk svědkem unikátní čajové show samotného čaje. Jeho lístky, dosud svinuté, se po zalití rozvinou a připomenou jarní lupen, jen aby za chvilku klesly na dno sklenice. Posléze vás ve sklenici uvítá nálev žlutozelené barvy. V ten moment je čaj hotov.

Pokud se vydáte po stopách tohoto čaje do Číny na vlastní pěst, připravte se na místě jeho zrodu na jeden klasický výjev. Obsluha v restauraci bude procházet mezi stolky a s grácií velmistrů bude znovu a znovu dolévat do vysokých neprůhledných sklenic horkou vodu. Na dně sklenic jsou samozřejmě právě čajové lístky.

Další nespornou výhodou tohoto čaje je skutečnost, že ho můžete zalévat skutečně hodněkrát.