Čajový průvodce
Čaje online

Kde koupit čerstvý čaj?

Pokud hledáte čerstvé sypané čaje, tak si prohlédněte nabídku obchodu Čajový dýchánek. Můžete zkusit jak klasické zelené čaje, tak i raritní skvosty z celého světa (např. zelený čaj z Cejlonu).

Čajový dýchánek - sypané čaje
www.cajeonline.cz
Objevte krásu a kouzlo sypaných čajů
Ukážeme vám čajové skvosty.

Bai Hao Yinzhen

Tento vysoce kvalitní bílý čaj je špičkovou ukázkou toho, proč je nejlepší dát přednost opravdu kvalitnímu čínskému čaji. Není to otázka vůně nebo chuti – právě čaj Bai Hao Yin Jan je výborným příkladem všeho, co je možné pozorovat a vnímat u skutečně kvalitního čínského čaje. Ať už totiž na čaj Bai Hao Yin Jan nahlížíte jakkoli, je okamžitě jasné, že tento nápoj nelze podceňovat. Od oblasti původu, tvar lístků i způsob pěstování a zalévání – to vše má za následek skutečnost, že i jediný šálek právě čaje Bai Hao Yin Jan je zcela unikátním zážitkem.

Kvůli tvaru lístků je možné název Bai Hao Yin Jan přeložit asi nejlépe jaké Stříbrné jehličky s bílými vrcholky. Název tak odkazuje na zasněžené špičky hor, kde je čaj pěstován od svého počátku. Tyto horské masivy v jihovýchodní oblasti Číny ale nejsou jedinou příčinou tohoto jména: určitě na tom měli svůj podíl také právě samotné lístky svým tvarem a skutečnost, že jejich povrch je pokryt stříbrnými chloupky.

Pokud si začnete zjišťovat informace o kvalitním čaji, zjistíte velmi rychle prvotní zásadu. Tedy to, že všechny čaje nesoucí jméno Bai Hao Yin Jan pochází výlučně z oblasti Fujian, odkud čaj původně pochází a nikdy odjinud.

Spolu s touto zásadou se dá říct, že právě tento bílý čaj patří mezi vůbec nejjemnější a nejkvalitnější druhy, které se v Číně dají sehnat. Mimo jiné také proto, že se k jeho výrobě používají jen ty nejkřehčí pupeny a ty se musí uchovat zcela neporušené.

Každý jednotlivý čajový lístek nebo pupen nalezený i v tom nejjednodušším obalu, byl sklizen holýma rukama a často za dosti spletitých podmínek. Aby byla totiž v pupenech uchována veškerá síla a živost, musí být sklizen ihned, jak se začne rozvíjet a hlavně předtím, než se plně rozvine do čajového lístku.
Teď se trochu podíváme na historii tohoto výjimečného čaje. zcela první pokusy o jeho pěstování a kultivaci se datují někam do poloviny devatenáctého století. Tehdy se pustili ve dvou městech – Fuding a Zhenghe – do jeho výroby s větší vervou. Je třeba se zmínit o tom, že obě tato města zůstávají dodnes středisky výroby právě čaje Bai Hao Yin Jan.

Pokud jste měli někdy možnost držet v ruce aspoň několik lístečků tohoto čajového zázraku, určitě mi potvrdíte, že jméno nebylo zvoleno náhodně. Každý kousek je tenký jako jehlička a dojem ještě podtrhává jemný bílý povlak na každém lístku.

Zmínit se o jehličkách není bez významu, protože pokud várku tohoto bílého čaje zalijete horkou vodou, čeká vás opravdové představení. Lístky se ve sklenici staví do pozoru, takže vytvoří desítky a stovky malých jehlic.

Není taky od věci zmínit skutečnost, že obě města, ve kterých pěstování a výroba začaly, se nakonec odrazila i v chuti produktu samotného. Bai Hao Yin Jan z Fudingu okouzlí hlavně čerstvou chutí, zatímco produkt Zhenghe je zemitější a aromatičtější.