Tento vysoce kvalitní bílý čaj je špičkovou ukázkou toho, proč je nejlepší dát přednost opravdu kvalitnímu čínskému čaji. Není to otázka vůně nebo chuti – právě čaj Bai Hao Yin Jan je výborným příkladem všeho, co je možné pozorovat a vnímat u skutečně kvalitního čínského čaje. Ať už totiž na čaj Bai Hao Yin Jan nahlížíte jakkoli, je okamžitě jasné, že tento nápoj nelze podceňovat. Od oblasti původu, tvar lístků i způsob pěstování a zalévání – to vše má za následek skutečnost, že i jediný šálek právě čaje Bai Hao Yin Jan je zcela unikátním zážitkem.
Kvůli tvaru lístků je možné název Bai Hao Yin Jan přeložit asi nejlépe jaké Stříbrné jehličky s bílými vrcholky. Název tak odkazuje na zasněžené špičky hor, kde je čaj pěstován od svého počátku. Tyto horské masivy v jihovýchodní oblasti Číny ale nejsou jedinou příčinou tohoto jména: určitě na tom měli svůj podíl také právě samotné lístky svým tvarem a skutečnost, že jejich povrch je pokryt stříbrnými chloupky.
Pokud si začnete zjišťovat informace o kvalitním čaji, zjistíte velmi rychle prvotní zásadu. Tedy to, že všechny čaje nesoucí jméno Bai Hao Yin Jan pochází výlučně z oblasti Fujian, odkud čaj původně pochází a nikdy odjinud.
Spolu s touto zásadou se dá říct, že právě tento bílý čaj patří mezi vůbec nejjemnější a nejkvalitnější druhy, které se v Číně dají sehnat. Mimo jiné také proto, že se k jeho výrobě používají jen ty nejkřehčí pupeny a ty se musí uchovat zcela neporušené.
Každý jednotlivý čajový lístek nebo pupen nalezený i v tom nejjednodušším obalu, byl sklizen holýma rukama a často za dosti spletitých podmínek. Aby byla totiž v pupenech uchována veškerá síla a živost, musí být sklizen ihned, jak se začne rozvíjet a hlavně předtím, než se plně rozvine do čajového lístku.
Teď se trochu podíváme na historii tohoto výjimečného čaje. zcela první pokusy o jeho pěstování a kultivaci se datují někam do poloviny devatenáctého století. Tehdy se pustili ve dvou městech – Fuding a Zhenghe – do jeho výroby s větší vervou. Je třeba se zmínit o tom, že obě tato města zůstávají dodnes středisky výroby právě čaje Bai Hao Yin Jan.
Pokud jste měli někdy možnost držet v ruce aspoň několik lístečků tohoto čajového zázraku, určitě mi potvrdíte, že jméno nebylo zvoleno náhodně. Každý kousek je tenký jako jehlička a dojem ještě podtrhává jemný bílý povlak na každém lístku.
Zmínit se o jehličkách není bez významu, protože pokud várku tohoto bílého čaje zalijete horkou vodou, čeká vás opravdové představení. Lístky se ve sklenici staví do pozoru, takže vytvoří desítky a stovky malých jehlic.
Není taky od věci zmínit skutečnost, že obě města, ve kterých pěstování a výroba začaly, se nakonec odrazila i v chuti produktu samotného. Bai Hao Yin Jan z Fudingu okouzlí hlavně čerstvou chutí, zatímco produkt Zhenghe je zemitější a aromatičtější.